• Pam Steffen

Wat is de definitie van fit zijn? Ik moet jullie iets bekennen…

Er fit uitzien en je fit voelen hebben twee totaal verschillende betekenissen. Uit ervaring kan ik hier ‘helaas’ over spreken. Ik noem dit ‘helaas’, omdat ik met beide onderwerpen op dit moment erg struggle. Vanuit mijn ervaring zal ik beide onderwerpen uitleggen en de gevoelens die hierbij bij mij zijn gekomen en op dit moment spelen.

Toen ik nog niet zo bezig was met mijn uiterlijk, fitness en gezonde voeding had ik bij de definitie van ‘fit zijn’ een heel andere gedachte in mijn hoofd dan dat ik dat nu heb. Ik dacht dat fit zijn in verbinding stond met een afgetraind lichaam en dus alleen met mijn uiterlijk te maken had. Gedurende mijn gehele fitness journey is mijn gedachte hierover veranderd.


In september 2016 begon ik serieus af te vallen doormiddel van gezond eten en fitnessen. Mijn enige streven op dat moment was vet afvallen en dun worden. Voor mij was op dat moment dun zijn de definitie van fit zijn. Uiteindelijk was ik 24 kg op eigen kracht afgevallen en was ik dun. Toen ik nog een BMI van 33 kg/m2 had, dacht ik dat als ik dun zou zijn en mijn streefgewicht zal halen ik eindelijk tevreden zal zijn met mijn uiterlijk en dus ‘fit’ zal zijn. Maar nee… Nog voordat ik mijn streefgewicht had gehaald, had ik al een ander doel in mijn hoofd zitten wat ik wilde waarmaken. Het ging mij op dat moment niet zo zeer meer om dun te zijn, ik wilde afgetraind en gespierd zijn. Om deze reden ging ik dan ook zwaarder en harder trainen en ik bouwde zeker wat spiermassa op, maar toch kreeg ik niet het resultaat waar ik op hoopte. Ik trainde vooral de grote spiergroepen zoals bijvoorbeeld mijn benen. Voor mijn idee waren op dat moment gespierde benen hebben en afgetraind zijn de definitie van ‘fit’ zijn. Dit was dan ook het moment dat ik mijn spieren te erg overbelaste en een blessure kreeg in mijn knieën. Door deze blessure heb ik een aantal weken mijn benen niet kunnen trainen en realiseerde ik mij dat fit zijn niet meteen betekent dat je The Hulk moet worden. Hierna ben om deze reden nog steeds doorgegaan met krachtraining, maar heb ik het op een andere manier aangepakt. Ik heb de gewichten op een rustiger tempo opgebouwd, maar mijn definitie om fit te zijn ging nog steeds over afgetraind en gespierd zijn.

Nu gaan we het hebben over het nu, ik moet jullie namelijk iets bekennen… Gedurende mijn gehele fitness journey streefde en streef ik ernaar om het ideaalbeeld wat ik in mijn hoofd heb en wat ‘fit zijn’ voor mij betekent na te jagen. Sinds een tijdje ben ik erachter gekomen dat het beeld wat ik in mijn hoofd heb helemaal niet de definitie van fit zijn is. Doordat ik dit beeld in mijn hoofd zo wanhopig, maar ook dedicated aan het na jagen ben, ben ik vergeten wat nu echt de definitie van fit zijn is en waarom ik hier eigenlijk mee bezig ben. De laatste tijd ben ik extreem obsessief bezig met gezond eten en is dit echt een obsessie en een serieus probleem geworden. Ik ben niet tevreden over mijn uiterlijk en heb constant verschillende gedachtes in mijn hoofd erover; ‘Waarom ben ik nog niet zoals het ideaalbeeld in mijn hoofd? Wat doe ik nu fout? Waarom wordt mijn buik nou niet platter? Waarom zijn mijn benen nog steeds zo dik? Zien mensen wel aan mij dat ik zoveel train? Val ik niet tegen als ik zeg dat ik zoveel train?’ De gehele dag dwalen deze gedachtes in mijn hoofd en veroordeel en bekritiseer ik mijzelf constant over mijn uiterlijk. Regelmatig heb ik met mijn relatie en de mensen die dichtbij mij staan gesprekken hierover. Hierbij geef ik wel eens aan dat ik oprecht gelukkiger was met mijzelf toen ik nog niet zo obsessief bezig was met mijn uiterlijk en deze obsessie als een probleem begin te zien.

Met dit voorbeeld over mijzelf wil ik je laten zien dat fit zijn helemaal niet te maken heeft met hoe je eruit ziet. Het komt van binnenuit. Voor de buitenwereld zie ik er fit uit, ik sport veel en eet gezond, maar van binnen voel ik mij niet fit en ben ik ook niet fit. Dit is hetgeen wat ik jullie wilde vertellen en dat je niet de beelden moet nastreven die je per se in hoofd hebt. Je kan een compleet verkeerd beeld van de definitie van je doel in je hoofd hebben en er (net zoals ik) te obsessief mee bezig zijn waardoor het een probleem kan gaan worden en je niet meer gezond bezig bent.

Op dit moment ben ik dan ook druk bezig om dit beeld over mijzelf en over mijn doel uit mijn hoofd te krijgen, zodat mijn zelfbeeld weer omhooggaat en ik meer zelfcompassie ga krijgen.

Je moet stoppen met het beeld na te jagen over fit zijn wat de gehele social media ons laat geloven. Het hebben van een doel is natuurlijk iets goed, maar je moet jezelf er niet in verliezen. Niet iedereen zijn bouw is hetzelfde en het is dus niet voor iedereen weggelegd om een sixpack te hebben of compleet afgetraind te zijn. Denk dus twee keer na voordat je een ideaalbeeld in je hoofd creëert en dit wilt gaan najagen. Fit zijn is tevreden zijn met jezelf, jezelf niet veroordelen en zelfcompassie hebben. Je gevoel wat van binnenuit komt, staat altijd op nummer 1 en is veel belangrijker dan hoe je er van buiten uitziet voor de rest van de wereld.


93 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact me

Heb je tips, opmerkingen, vragen of wil je een

samenwerking met mij aangaan?

Neem dan met dit formulier contact met mij op. 

  • Instagram
  • Facebook
  • Gray LinkedIn Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now