• Pam Steffen

Gezonde voeding, is dat wel zo belangrijk?

Steeds meer worden we bewuster van wat we precies eten en waarom we dat eten. Overal om je heen hoor je van alles over voeding. Maar is het eten van gezonde voeding en dus een gezonde leefstijl naleven nu echt zo belangrijk? En waarom is gezonde voeding en dan vooral onbewerkte producten beter voor je? Lees het allemaal in deze nieuwe blog over gezonde voeding!

Het antwoord op de titel is natuurlijk JA! Voeding voedt ons en geeft ons energie. De voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om allerlei fysiologische functies uit te voeren, haalt je lichaam uit je voeding. In totaal zijn er ongeveer 50 voedingsstoffen bekend die nodig zijn bij alle levensprocessen. Deze voedingsstoffen bestaan uit eiwitten, vetten, koolhydraten en een aantal vitamines en mineralen. De fysiologische functies die uitgevoerd worden door het lichaam met behulp van deze voedingsstoffen bestaan o.a. uit de opbouw en reparatie van het lichaam, energievoorziening en het regelen van alle processen die in het lichaam plaatsvinden.

Wanneer je gezond eet, krijg je deze voedingsstoffen in de juiste aanbevolen hoeveelheid binnen.

Ook heeft gezonde voeding een invloed op hoe je je voelt. Denk maar eens na, als je een dag goed hebt gelet op je voeding en gezond hebt gegeten, zal je je beter voelen dan wanneer je heel de dag door alleen maar junkfood eet.

Je hebt ook vast wel eens gehoord van de cliché opmerking; ‘Je bent wat je eet!’. Maar als je hier even bij stilstaat, het nog een keer herhaalt en er over nadenkt, klopt deze uitspraak wel. Wanneer je gezond eet en een gezonde leefstijl naleeft, ben je ook gezond. In tegenstelling tot wanneer je alleen maar ongezonde junkfood eet, dan zal je dikker worden en niet gezond zijn. Hoe je een gezonde leefstijl creëert kan je lezen door hierop te klikken.

Verder heeft het eten van gezonde voeding een hoop positieve werkingen op je lichaam. Dit is zowel aan de buitenkant te zien als aan de binnenkant te voelen. Je zal positiever in het lichaam staan, lekkerder in je vel zitten en meer energie hebben. Ook heb je een betere nachtrust door het eten van gezonde voeding, kan je je beter concentreren en heb je een betere weerstand tegen infecties.

Gezonde voeding is een middel

Gezonde voeding toevoegen in je dagelijkse voeding is een middel om gezond te zijn en je fit te voelen en werkt natuurlijk bij de doelen die je voor jezelf hebt opgesteld om bijvoorbeeld af te vallen, op gewicht te blijven of juist op een gezonde manier aan te komen. Ook is het een middel om vol energie te zitten en beter te functioneren gedurende de dag.

Ik zelf heb ook ervaren, en ervaar dit nog steeds elke dag, wat gezonde voeding (en beweging) met mij doet. Het laat mij lekkerder in mijn vel zetten en ik voel mij fitter. Maar daarentegen weet ik ook hoe slecht ongezonde voeding mij laat voelen. Ik merk echt dat wat ik eet, weerspiegeld met mijn gezondheid.

Met de juiste manier van denken over voeding en het te zien als een middel om je doel te bereiken, word je automatisch bewuster over je voedingsinname en zal je ook anders tegen je voeding gaan aankijken.

Hieronder staat nogmaals per punt beschreven waarom gezond eten zo belangrijk voor je is.


1. Je bent vrolijker

Gezond eten heeft invloed op je brein. Een banaan bevat bijvoorbeeld 10mg dopamine en dat is een stofje wat zorgt voor positiviteit in je hersenen.

2. Je hebt meer energie

Je hebt vast wel eens de energiedip na een ongezonde maaltijd gemerkt. Dit komt doordat je lichaam energie nodig heeft om je eten te verteren. Als je voeding wat je op dat moment hebt gegeten niet genoeg energie bevat, heeft je lichaam meer energie nodig om de voeding te verteren dan dat het energie oplevert.

3. Je eet minder

Doordat er in gezonde voeding talloze gezonde voedingsstoffen zitten, ben je langer verzadigd en zal je minder snel opnieuw trek krijgen en eet je dus ook automatisch minder.

4. Je valt af

Doordat je sneller verzadigd bent en minder snel opnieuw trek krijgt, zal je minder gaan eten en uiteindelijk ook gaan afvallen.

5. Je bent gezonder

Het eten van ongezonde voeding kan op lange termijn zorgen voor vervelende gevolgen zoals ziektes of overgewicht. Door gezond te eten zal je automatisch gezonder zijn.

Om deze redenen is het eten van gezonde voeding zo belangrijk. Je voelt je fit, krijgt meer energie, je kan beter slapen, je kan je beter concentreren en krijgt een betere weerstand. Je voelt je goed en functioneert beter!


59 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact me

Heb je tips, opmerkingen, vragen of wil je een

samenwerking met mij aangaan?

Neem dan met dit formulier contact met mij op. 

  • Instagram
  • Facebook
  • Gray LinkedIn Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now